Čo je to MPTL (Modular Plug Termination Link) a ako ju správne certifikovať

Väčšina inštalačných firiem je už dlhé roky oboznámená s termínmi Permanentná linka (Permanent Link - PL) a Channel linka (Channel Link - CHL) pri inštalácii štruktúrovanej metalickej kabeláže a jej následným spôsobom certifikácie pomocou vhodného testera. Počas posledných niekoľkých rokov sa však čoraz viac objavuje požiadavka na certifikačné meranie takzvaného MPTL (Modular Plug Terminated Link). Nižšie sa teda pozrieme, čo je to vlastne MPTL, aké je dôležité použiť správne adaptéry a aké sú vhodné prístroje a adaptéry pre certifikáciu takejto linky.

Čo je to vlastne MPTL?

 

Ako už samotný názov MPTL naznačuje, jedná sa o modulárnu linku, kedy je horizontálny kábel zakončený na jednej strane zásuvkou/patch panelom a na druhej strane priamo konektorom RJ-45. Tento spôsob zapojenia sa používa najmä pre inštalácie Wi-Fi prístupových bodov, IP kamier a zariadení využívajúcich PoE napájanie ako môžu byť napr. LED svetlá.

V súčasnej dobe je MPTL štandard definovaný v ISO/IEC a ANSI-TIA najviac používaný pre systémy Cat. 5e/6/6A (Class D/E/Ea).

 

Ako správne vybrať testovacie adaptéry

Testovanie MPTL predpokladá použitie adaptéra Permanent Link na jednom konci a Patch Cord adaptéra na druhom konci linky.

Odolajte nutkaniu testovať MPTL linku pomocou channel adaptéra namiesto patch cord adaptéra.Channel adaptér nezahŕňa do merania "samotný RJ-45 konektor" (nemeria sa u neho NEXT) tak, ako je zobrazené vpravo na obrázku.Zle zvolený adaptér má teda za následok skreslené výsledky merania.

Permanent Link adaptér môže byť univerzálny, spätne kompatibilný, a tak stačí jeden adaptér pre všetky kategórie 5e/6/6A.

Toto však neplatí pri Patch cord adaptéri, pretože jediný spôsob, ako je možné MPTL riadne a presne otestovať, je pomocou patch cord adaptéra, ktorý používa špecifickú zásuvku potrebnú pre certifikáciu v konkrétnej kategórii/triede testovanej linky. Z tohto dôvodu je nutné použiť pre danú kategóriu inštalované linky patch cord adaptér rovnakej kategórie, teda napr. pre 6A linku 6A adaptér.

Vhodné prístroje pre MPTL testovanie

 

Z nášho portfólia prístrojov je pre MPTL testovanie možné využiť certifikačné prístroje LanTEK IV od anglickej firmy Trend Networks. Prehľad aktuálne ponúkaných modelov je uvedený nižšie.

Máte záujem o niečo podobné? Zaujímá Vás cena?

Pošlite nám kontakt, ozveme se Vám. Prípadne sme k zastihnutiu tu:

Kontakt

TR instruments spol. s r.o.

     Looking for reseller?

Are you looking for a sales partner?

More info